Steeds meer onderzoek wijst uit dat hypnose helpt bij medische en psychische klachten. Pijn, angst en spanning nemen af wanneer iemand therapeutische suggesties krijgt in een toestand van diepe ontspanning.
Hypnose is uit de ‘zweverige’ hoek. Sterker nog, hypnose wordt in toenemende mate erkend als serieuze therapie bij medische en psychische klachten, en steeds meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt de positieve effecten ervan. Hypnotherapie kan stress, angst en hyperventilatie verlichten.
Onder hypnose gaan is minder spannend dan de meeste mensen denken. Het is een toestand van diepe, geconcentreerde ontspanning, te vergelijken met meditatie; een soort trance, waarin uw gedachten en aandacht op één ding zijn gericht. Waarschijnlijk bent u wel eens spontaan in trance geweest, zonder dat u het zelf doorhad. Bijvoorbeeld toen u zó opging in een spannend boek dat u het niet merkte toen er iemand binnen kwam. Zo’n ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd en is in feite een lichte vorm van hypnose.
Toch is er met hypnose iets bijzonders aan de hand: het maakt ons extra vatbaar voor suggesties. Onze kritische, controlerende gedachten vallen weg, en alles wat we horen, nemen we voor waar aan. Als iemand ons onder hypnose vertelt dat onze oogleden zo zwaar zijn dat we onze ogen niet meer kunnen openen, dan kunnen we ze ook écht niet meer open krijgen. Zegt hij dat we hete thee drinken, dan proeven we spontaan de smaak van thee op onze tong en voelen we de warmte ervan in onze mond.
Juist die gevoeligheid voor suggesties biedt mogelijkheden om via hypnose klachten te verlichten. Al vanaf de 'ontdekking' van hypnose aan het einde van de achttiende eeuw bleek dat klachten als reuma, pijn, huidziekten en astma er op wonderbaarlijke wijze mee verminderd konden worden. Pas in de afgelopen decennia is er serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten, en wordt steeds duidelijker bij welke klachten hypnose goed werkt. Vooral als verdoving of pijnbestrijding heeft de aanpak zich bewezen. De patiënt stelt zich onder hypnose bijvoorbeeld voor hoe een weldadige warmte de pijn verdrijft, of hoe een gedeelte van zijn lichaam gevoelloos wordt. Uitgebreide onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose pijn kan bestrijden bij onder meer operaties, bevallingen, hoofdpijn, kanker en chronische buikpijn.
Ook psychische klachten als angst, stress, hyperventilatie en slapeloosheid blijken verminderd te kunnen worden met suggesties onder hypnose. Patiënten die naast psychotherapie ook hypnotherapie krijgen, gaan duidelijk beter vooruit dan patiënten die alleen psychotherapie krijgen, zo blijkt uit een grote overzichtsstudies.
Wat hypnose dan precies doet in de hersenen, is nog onduidelijk. Maat op moderne scans is wel te zien welke hersengebieden een rol spelen. Zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Virginia met MRI-scans ontdekt dat de hersenen van gemakkelijk en moeilijk hypnotiseerbare mensen van elkaar verschillen. Makkelijk hypnotiseerbare proefpersonen hadden in hun onderzoek gemiddeld een 30 procent groter rostrum, een gebied in de hersenbalk dat belangrijk is voor het richten van aandacht en voor informatie-uitwisseling tussen verschillende hersendelen.
Ook lijkt het voorste deel van de cingulate hersenschors een rol te spelen. Een gebied dat specifiek let op gebeurtenissen die om een reactie vragen, en aandacht, geheugen en de keuze van reacties met elkaar integreert. Met een PET-scanner is onderzocht welke hersengebieden actief werden als proefpersonen zich een gesproken boodschap inbeeldden, de boodschap in het echt hoorden, of hallucineerden onder hypnose. Een gebiedje in het voorste deel van de cingulate hersenschors bleek even actief te zijn tijdens de hallucinatie onder hypnose als wanneer de proefpersonen de stem echt hoorden. Wanneer ze zich inbeeldden dat ze de stem hoorden, was het gebiedje niet actief. Op de een of andere manier laat hypnose onze hersenen dus 'geloven' dat gehallucineerde geluiden echt zijn.
Wil jij meer weten over wat hypnose voor jou kan betekenen; neem contact met ons op!
Comments